Kies de juiste lijn en sluiting voor een val

Allereerst heeft een val enkele belangrijke eigenschappen. Ten eerste dient een val zo weinig mogelijk rek te hebben. Rek kan namelijk de prestatie van je zeilboot beïnvloeden. Ten tweede dient een val slijtvast te zijn. Ten derde is de juiste diameter ook belangrijk. 
De keuze hangt ook af van welk type zeiler je bent. Ben je een recreatieve toerzeiler, een sportieve toerzeiler of een wedstrijdzeiler?Regelmatig wordt de vraag gesteld welke lijn men moet kiezen voor een val en welke sluiting daarbij hoort.
Voor een toerzeiler is de polyesterval aan te raden. Een polyesterval is relatief goedkoop, maar is voor de gewone toerzeiler functioneel. De constructie van dit type val bestaat uit een dubbelgevlochten lijn met polyester kern. 

Deze val heeft echter wel het nadeel dat ze meer rek heeft dan de moderne vezels zoals Dyneema. Voor wedstrijdzeilers is deze val dus niet geschikt. Een tweede nadeel is dat een polyesterval niet in het water blijft drijven. Een polyesterval haalt 30% van zijn breedsterkte uit de mantel. Daarom is het ook belangrijk dat de mantel meegesplitst wordt om de sterkte te behouden.
Geschikte lijnen voor de recreatieve toerzeiler zijn:
*Cruiser XTS (Premiumropes).
 
Is de prestatie wel voor je belangrijk , dan kies je best voor een val met een kern van Stirotex of Dyneemavezels. Vallen bestaande uit Dyneemavezels winnen aan populariteit. De constructie bestaat uit een dubbelgevlochten lijn met supervezels. 

Ze hebben het voordeel dat deze vezels weinig rek vertonen en dat ze tot tweemaal toe sterker zijn dan polyester. De constructie bestaat uit een dubbelgevlochten lijn met supervezels. Een tweede voordeel is dat ze een drijvend vermogen hebben. De vezels gaan ook lang mee doordat de mechanische eigenschappen niet beïnvloed worden door zeewater, olie of andere chemicaliën. 

Dyneemavezels zijn glad en hebben een laag smeltpunt, waardoor een mantel aan te raden is voor extra bescherming. Bovendien zijn Dyneemavezels ook UV-bestendig. 
In tegenstelling tot een polyesterval haalt een val bestaande uit Dyneemavezels 95% van zijn sterkte uit de kern. Deze lijnen zijn ook gemakkelijk te splitsen. 
Enkele voorbeelden van dit type val voor de sportievere toerzeiler en wedstrijdzeiler zijn:
*DX-Performance (Premiumropes)
*S-Cup (Premiumropes): deze wordt oa. in de Ocean 1 races gebruikt.
 
 
*DX Cup (Premiumropes)
*TN Racing (Premiumropes)
Hoe lang moet een val zijn? Ik geef je enkele richtlijnen mee. We raden wel aan om eerst je oude lijnen op te meten voordat je ze vervangt.
 
Richtlijnen zijn als volgt:
GrootzeilvalMastlengte x 2,5
Genuaval/ KluivervalMastlengte x 2,5
Voor 7/8 tuig: mastlengte x 2
Spinnaker/ Gennaker valMastlengte x 2,5
KraanlijnMastlengte x 2,5
Voor 7/8 tuig: mastlengte x 2
De keuze van je sluiting is afhankelijk voor welk type val je het wil gebruiken. Er zijn verschillende soorten sluitingen.
Een snapsluiting met een vast oog wordt voornamelijk gebruikt voor een grootzeilval en een genua of fokkeval.
Voor een Spinnaker en Gennaker gebruik je het best een sluiting met een wartelend (ronddraaiend) oog.
Tot slot heb je de mogelijkheid om je sluitingen aan de lijnen te splitsen.
Sommigen onder jullie hebben reeds ervaring met het splitsen. Voor diegenen die benieuwd zijn naar de splitstechnieken en deze willen aanleren… Wij nodigen jullie graag uit op onze workshop “Splitsen” 13/11/2021. Info en tickets via onze website.