Polyester landvasten versus Polypropyleen landvasten

Na een prachtige dag kom je terug in de haven aan, je cowboykunsten even boven halen en met een paar lassowerpen met je landvasten ligt je boot stevig vast. Er zijn verschillende soorten landvasten: 

 

  • landvasten bestaande uit polyester
  • landvasten bestaande uit polypropyleen
  • Ecologische landvasten 
Ieder type landvast heeft zijn eigen kwaliteiten. 
Polyester Landvasten
 
Polyester landvasten zijn redelijk goedkoop en geeft de toerzeiler meestal genoeg functionaliteit. Deze landvasten komen in aanmerking voor een motorboot, klassiek jacht, zeiljacht, toerzeiljacht en een wedstrijdjacht. De landvasten vertonen voldoende rekbaarheid, waardoor ze tevens makkelijk splitsbaar zijn. Een nadeel is dat polyester landvasten niet blijven drijven. Ze kunnen ook als ankerlijn of fenderlijn gebruikt worden. 
Dockline
 
 
Polyester landvasten worden op twee manieren gemaakt, geslagen en gevlochten. Geslagen landvasten worden voornamelijk gebruikt op traditionele zeilschepen.
P-Classic: 3-strengs geslagen landvast
 
Gevlochten landvasten kunnen enkelvoudig of dubbel gevlochten zijn. 
 
D&D Sails adviseert de dubbel gevlochten of 8-strengs polyester landvasten.
8-strengs polyester landvast
De polyester landvast haalt zijn breeksterkte voornamelijk uit de mantel. Daarom dient de mantel mee gesplitst te worden om de sterkte van de landvast te behouden. Het doel van de mantel is om je landvast te beschermen tegen slijtage. Je kan kiezen uit twee soorten polyester mantels:

 

 

Beschermhoes “Heavy Duty”

 

 
Landvast hoezen

 

Naast de landvasten op maat is er ook de keuze voor kant -en klare landvasten. Deze UV bestendige 100% polyester landvast met gesplitst oog is een 16 strengs gevlochten lijn, die flexibel blijft, duurzaam sterk en kraakvrij is. Perfect te gebruiken voor elk type boot en in elke omstandigheid. 

 

Dockline – Kant en klaar
 

Polypropeen landvasten

Polypropeen landvasten bestaan uit een kunstvezel met matige slijtvastheid en een geringe duurzaamheid. Deze landvasten voelen ruw aan en daardoor plezierig vast te houden. Ze blijven bovendien drijven en kunnen daarom goed als sleeplijn gebruikt worden. Ten opzichte van polyester is polypropeen is minder sterk dan polyester, maar wel veel goedkoper te produceren. De kwaliteiten verschillen zeer. De sterkte (en prijs) loopt terug wanneer er geen of slechte UV behandeling heeft plaats gevonden. Polypropeen wordt hoofdzakelijk voor landvasten gebruikt. 

 

8-strengs geslagen polypropyleen
D&D Sails adviseert toch om voor polyester landvasten te kiezen in plaats van polypropeen omwille van het feit dat polyester landvasten van hogere kwaliteit zijn, duurzamer, voldoende rekbaar en sterker zijn.
 
Eco-Dock
 
Sinds 2020 is er een nieuw type landvast ontwikkelt, namelijk de Eco -Dock. De allereerste landvast gebaseerd op duurzaamheid. De Eco-Dock is gemaakt van 100% gerecycled plastic. 
 
 

Deze gevlochten landvast van rPET garens is gemaakt van het afval van het meest voorkomende soort plastic Pet. rPet is gemaakt door middel van het recyclen van plastic dat voorheen gebruikt werd in verpakkingsmaterialen. Zoals bijvoorbeeld plastic flessen. Nadat het ingezameld is, wordt het gesorteerd, gewassen en daarna verwerkt tot rPet. Het grote voordeel van rPet is dat het bijdraagt aan het verminderen van plastic dat in de oceanen drijft. Landvasten gemaakt van rPet zorgen ervoor dat het plastic afval verminderd en het bijdraagt aan het opruimen van de oceanen. 

Eco-Dock

 

De Eco Dock is een hoogwaardige en Uv-bestendige landvast met een zeer slijtvaste mantel en een veel rekbaarheid De rek eigenschappen van de Eco Dock beschermen het schip tegen zware weersomstandigheden. Kortom een betrouwbare lijn die lang mee gaat en zacht en soepel blijft.

 

Tip
Wanneer je kiest voor landvasten op maat adviseert D&D sails om 1 tot 1,5 keer de scheepslengte te nemen. Wil je ze als springlijn gebruiken dan dien je 2 tot 2,5 keer de scheepslengte te nemen.
D&D Sails biedt een ruim aanbod landvasten aan. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.